Quantcast
Channel: Dorpshuizen.nl
Viewing all 224 articles
Browse latest View live

Heb jij een idee voor in je buurt?

$
0
0

Kern met Pit daagt mensen uit om hun droom van de buurt te realiseren. Wil jij een speeltuin aanleggen in je buurt, een molen restaureren, een educatieve app ontwikkelen over de lokale historie, een pluktuin, klusschuur voor de buurt of een toneelstuk maken voor jongeren uit de wijk? Kern met Pit helpt je hierbij. Lukt het binnen 1 jaar? Dan krijg je € 1000 en het Kern met Pit-predicaat.

Duizend initiatiefnemers gingen je al voor . Wil je ook samen de uitdaging aangaan? De inschrijving voor editie 2019 is van 1 september tot en met 31 oktober geopend.  Kijk voor meer informatie en inspiratie op Kern met Pit 2019.

The post Heb jij een idee voor in je buurt? appeared first on Dorpshuizen.


De Badde in Hoogezand biedt ruimte aan initiatieven!

$
0
0

De Badde is een activiteitencentrum in de wijk Gorecht in Hoogezand. Nadat kinderopvang Timpaan in 2014 failliet ging zat de gemeente met het lege schoolgebouw in deze multiculturele wijk in de maag. Met de mededeling ‘maak er wat van’ kregen de bewoners de sleutels overhandigd. De gemeente beloofde drie jaar lang de huur en gas en licht te betalen in de hoop dat op het eind van deze periode het centrum zijn eigen broek zou kunnen ophouden. Inmiddels vervult De Badde een belangrijke rol voor de wijk maar een verdienmodel zit er niet in. Een gesprek met bestuursleden Ronald Nolle en Guus van der Hoeff van de Stichting Burgerparticipatie Hoogezand die het gebouw exploiteert.

Van der Hoeff: “De begintijd was moeizaam, een zaak van vallen en opstaan. Er was geen beheerder en te veel mensen liepen met een sleutel rond. Ook het bestuur, bestaande uit gebruikers van het centrum, functioneerde niet echt omdat de bestuursleden zich voornamelijk bezig hielden met hun eigen vereniging of activiteit.” Inmiddels is het bestuur op orde met bestuursleden die zowel in als buiten de wijk wonen. Voorzitter Nolle woont in Gorecht en kent heel veel mensen: “Ik kluste al vaak in het centrum en wou graag helpen om ervoor te zorgen dat De Badde kan blijven voortbestaan”. Penningmeester Van der Hoeff woont net buiten de wijk, hij is met pensioen en werkte vroeger voor Kwartier Zorg en Welzijn.

Deze welzijnsorganisatie ondersteunt De Badde bij het organiseren van activiteiten en door bewoners met een grote afstand tot de arbeidsmarkt als vrijwilliger door te verwijzen naar het wijkcentrum. Van der Hoeff: “Van ons als bestuur wordt verwacht dat wij de financiën en het beheer regelen. En dat wij op een verstandige manier omgaan met alle belanghebbenden in het gebouw. Elk kwartaal hebben we overleg met de gebruikers.”

Er gebeurt van alles in De Badde en allemaal door vrijwilligers. Stichting De Toverboom organiseert kinderactiviteiten, er is Arabische les en FC Groningen heeft er verschillende gezondheidsprojecten opgezet. Zoals op het naastgelegen Cruyfcourt waar de op leeftijd zijnde ‘Suri Old Stars’ aan ‘walking football’ doen. Stichting Chiyo Thai heeft een ruimte omgetoverd tot sportzaal waar veel jeugd komt vechtsporten. Verder zijn er ook een speelgoedweggeefwinkel en een jeugdsoos in het gebouw gevestigd. De Badde deelt het gebouw met de buurtvereniging maar die organiseert alleen activiteiten voor de eigen leden.

Van der Hoeff: “Wij doen dus vooral veel voor de jeugd maar beginnen binnenkort ook met huiskameractiviteiten waar we ook de wat oudere doelgroep mee hopen te bereiken. Het is nu nog niet zo dat de verschillende bevolkingsgroepen erg mengen. De groep Turkse vrouwen die hier wekelijks thee drinkt begint vaak in het Nederlands maar al snel kletst men in het Turks.” Gekscherend: “Dat is net als bij Friezen, als het gezellig wordt schakelt men over in de eigen taal. Helemaal niet erg, maar andere bezoekers klagen dan wel eens dat ze het niet kunnen volgen.” Blij is het bestuur met jeugdzorginstelling Veni Etinam die een lokaal op de eerste verdieping huurt. Nolle: “Zo’n vaste huurder is belangrijk voor de inkomsten. In het verleden hebben we de ruimte wel verhuurt voor feestjes maar dat leverde veel teveel troep op en doen we daarom niet meer. We mogen ook geen alcohol verkopen.”

Volgend jaar besluit de gemeenteraad of De Badde haar activiteiten voort kan zetten. Van der Hoeff: “Dat kan alleen als we geen huur hoeven te betalen. In de begintijd dacht men van De Badde een bewonersbedrijf met een verdienmodel te kunnen maken maar dat is niet van de grond gekomen. De Badde is juist een succes omdat hier veel kan voor weinig geld. Gorecht is de wijk met gemiddeld de laagste inkomens in de voormalige gemeente Hoogezand-Sappemeer.“
Nolle: “In de bibliotheek heb je een leuk project ‘eLAB’ waarmee kinderen met techniek leren omgaan. Maar onze jeugd komt niet in de bibliotheek en de meesten kunnen sowieso het deelnamegeld niet betalen. Door deze activiteit naar De Badde te verhuizen onder begeleiding van onze vrijwilligers lukt het om deze kinderen wel te bereiken.”

Nolle en Van der Hoeff hopen dat De Badde over twee jaar een structurele plek in de wijk heeft. De school verhuist binnenkort naar buiten de wijk dus er is extra belang bij een wijkcentrum in Gorecht.
Van der Hoeff: “We zitten op een mooie locatie alhoewel het gebouw zijn beperkingen heeft. Er worden in de wijk oude huizen gesloopt en nieuwe gebouwd. Dit wordt het hart van de wijk. De toekomst is onzeker maar ik denk dat we het goed doen. Dan moet er met de gemeente te praten zijn over hoe De Badde kan blijven bestaan.“

The post De Badde in Hoogezand biedt ruimte aan initiatieven! appeared first on Dorpshuizen.

Sociale Hypotheek voor buurtcentrum Enschede

$
0
0

Maatschappelijk vastgoed financieren door middel van vrijwilligerswerk? De gemeente Enschede en de bewoners van de wijk Dolphia bewijzen dat het kan. De gemeente Enschede stelde meer dan 200.000 euro beschikbaar om het buurtcentrum te realiseren. De bewoners van Dolphia betalen de lening terug door maatschappelijk werk te doen, zoals huiswerkbegeleiding, bestrijding van werkloosheid en het schoon en veilig houden van de wijk.

Creatieve oplossing

De situatie in Enschede is uniek: nog nooit verstrekte een gemeente een lening die wordt afbetaald door middel van vrijwilligerswerk. Zelf hadden de bewoners van Dolphia niet genoeg geld voor het buurtcentrum. De banken wilden niet helpen om de droom van de wijkbewoners te realiseren. Het was toenmalig wethouder Jeroen Hatenboer die met de buurtbewoners tot deze creatieve oplossing kwam.

Beloning door maatschappelijk werk

De bewoners van Dolphia worden beloond op basis van de besparingen die zij door hun werk realiseren, bijvoorbeeld het terugdringen van schooluitval. Dit moet uiteindelijk leiden tot een betere sociaal-maatschappelijke situatie in de wijk met bewoners die actief zijn in en voor de wijk, een beter toekomstperspectief voor jongeren, een hogere veiligheid en meer werkgelegenheid.

In Dolphia werd op 22 september 2018 (Burendag) een nieuw buurtcentrum geopend.

 

The post Sociale Hypotheek voor buurtcentrum Enschede appeared first on Dorpshuizen.

Voorkom negatieve effecten afschaffen salderingsregeling voor dorpshuizen

$
0
0

PvdA statenlid Peter Zwiers, Sport Drenthe en BOKD in Drenthe hebben een brief opgesteld voor Minister Wiebes van Economische Zaken & Klimaat. In deze brief vragen wij aandacht voor de negatieve effecten die het afschaffen van de salderingsregeling kan hebben voor dorpshuizen, buurthuizen en sportaccommodaties. Als u het eens bent met de inhoud van deze brief, dan willen u vragen om deze brief, voor 1 november, mede te ondertekenen. Dat kan door dorpshuizen, buurthuizen en sportverenigingen in heel Nederland.

Onlangs heeft minister Wiebes aangekondigd de salderingsregeling af te willen schaffen en te vervangen door een terugleversubsidie. PvdA Statenlid Peter Zwiers, Sport Drenthe en de BOKD hebben bedenkingen bij deze plannen vanwege de gevolgen die dat gaat hebben voor dorpshuizen, buurthuizen en sportverenigingen. Wij willen de minister vragen om bij de uitwerking van deze nieuwe regeling rekening te houden met de specifieke situatie waarin dorpshuizen en buitensportverenigingen verkeren. Wij vinden dat de situatie voor dorpshuizen en sportverenigingen aanzienlijk anders is dan voor woningen.

De afgelopen jaren hebben vele dorpshuizen, buurthuizen en sportverenigingen geïnvesteerd in verduurzaming. Vele daken zijn vol gelegd met zonnepanelen om zowel een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van Nederland, maar ook om de kosten van de energierekening naar beneden te brengen. Verduurzaming is ingezet om deze maatschappelijke voorzieningen exploitabel te houden. Het heeft er in vele gevallen toe geleid dat activiteiten en contributie van sport betaalbaar kan blijven en voorzieningen in stand kunnen blijven. Bij de aanschaf van zonnepanelen is uitgegaan van een bepaald rendement. Bij de bepaling van het rendement is uitgegaan van de mogelijkheid van het salderen.

Onderschrijft u dit ook, onderteken de brief aan de minister dan via de volgende link: www.tinyurl.com/salderingsregeling

 

The post Voorkom negatieve effecten afschaffen salderingsregeling voor dorpshuizen appeared first on Dorpshuizen.

Belangrijke wijzigingen in BTW

$
0
0

Verhoging verlaagd BTW-tarief van 6% naar 9%

Vanaf 1 januari 2019 gaat het verlaagde btw-tarief van 6% omhoog naar 9%. Dit betekent dat dorpshuizen die btw-plichtig zijn dan 9% btw moeten berekenen en afdragen over o.a. de niet-alcoholische barverkopen. Voor de kantineprijzen van 2019 is het dus van belang om naast de jaarlijkse verhoging van de inkoopprijzen ook rekening te houden met de hogere BTW.

Op het moment dat er op rekening wordt verkocht, is ook het moment van factureren of afrekenen van belang. Als je bijvoorbeeld in januari 2019 pas de factuur stuurt voor het gebruik van consumpties over december moet je namelijk met 9% btw rekenen. Het is dus voordeliger om te zorgen dat alle facturen over 2018 uiterlijk 31 december worden opgemaakt en verstuurd.

Dus zorg dat je op tijd klaar bent voor de wijziging in het btw-tarief en kijk naar je prijzen, kassasysteem, factureringsprogramma, reserveringssysteem, administratiepakket e.d. voor de nodige aanpassingen.

BTW op sportbeoefening

Een andere wijziging die per 1 januari 2019 ingaat is dat de btw vrijstelling voor sportbeoefening wordt verruimd. Deze wordt dan ook van toepassing als een sportaccommodatie wordt verhuurd (zonder winstoogmerk) aan niet-leden.

Dit houdt in dat voor de verhuur geen 6% btw afgedragen hoeft te worden, maar het betekent ook dat de btw op de kosten en investeringen niet langer aftrekbaar is. Inmiddels is er meer bekend over de compensatie en overgangsregeling.

Overgangsregeling:

De herzieningsregeling wordt niet toegepast voor sportaccommodaties die vóór 1 januari 2019 in gebruik zijn genomen. Dit betekent dat over investeringen die in de afgelopen 10 jaar zijn gedaan en waarvoor de btw is teruggevraagd, geen naheffing zal volgen. Ook voor sportaccommodaties waarvan de aanvang van de bouw vóór 1 januari heeft plaatsgevonden wordt de aftrek van btw niet beperkt, als deze volgens de in 2018 geldende regels is bestemd voor btw-belaste prestaties.

Compensatieregeling:

Er is een compensatieregeling voor sportverenigingen voor het wegvallen van de btw-aftrek, bestaande uit een ‘Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties’.

Deze regeling is echter alleen bedoeld voor amateursport voor de lokale gebruiker en één van de voorwaarden is dat de organisatie bij de Kamer van Koophandel is ingeschreven met een SBI code die begint met 93. Voor dorpshuizen zal dit over het algemeen niet het geval zijn.
Een oplossing zou kunnen zijn om voor de exploitatie van een sportzaal een aparte rechtspersoon op te richten met de juiste inschrijving en code.

Voor gemeenten is er een aparte compensatieregeling onder de naam ‘Regeling specifieke uitkering sport’.

Als je gebruik wilt maken van de compensatieregeling is het verstandig je eerst goed in de diverse voorwaarden te verdiepen.

The post Belangrijke wijzigingen in BTW appeared first on Dorpshuizen.

Voorkom negatieve effecten afschaffen salderingsregeling voor dorpshuizen

$
0
0

PvdA statenlid Peter Zwiers, Sport Drenthe en BOKD in Drenthe hebben een brandbrief opgesteld voor Minister Wiebes van Economische Zaken & Klimaat. In deze brief vragen wij aandacht voor de negatieve effecten die het afschaffen van de salderingsregeling kan hebben voor dorpshuizen, buurthuizen en sportaccommodaties. De brief is 17 oktober j.l. digitaal beschikbaar gesteld met de oproep aan dorpshuizen en sportverenigingen om deze mede te ondertekenen. Op vrijdag 2 november hebben we de brief, met ruim 300 handtekeningen (waarvan 150 in Drenthe) van dorpshuizen en sportverenigingen, overhandigd aan William Moorlag, Tweede Kamerlid voor de PvdA. De brief zal worden besproken in de Kamercommissie Economische zaken en Klimaat en in de Tweede Kamer. Dit zal waarschijnlijk niet eerder zijn dan januari. Tot die tijd kunt u de brief nog mede ondertekenen. Dat kan ook door dorpshuizen en sportverenigingen buiten Drenthe!

Onze inspanningen hebben aardig wat publiciteit opgeleverd:

NOS journaal op NPO1

NOS radio 1 journaal

Aanleiding

Onlangs heeft minister Wiebes aangekondigd de salderingsregeling af te willen schaffen en te vervangen door een terugleversubsidie. PvdA Statenlid Peter Zwiers, Sport Drenthe en de BOKD hebben bedenkingen bij deze plannen vanwege de gevolgen die dat gaat hebben voor dorpshuizen, buurthuizen en sportverenigingen. Wij vragen de minister om bij de uitwerking van deze nieuwe regeling rekening te houden met de specifieke situatie waarin dorpshuizen en buitensportverenigingen verkeren. Wij vinden dat de situatie voor dorpshuizen en sportverenigingen aanzienlijk anders is dan voor woningen.

De afgelopen jaren hebben vele dorpshuizen, buurthuizen en sportverenigingen geïnvesteerd in verduurzaming. Vele daken zijn vol gelegd met zonnepanelen om zowel een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van Nederland, maar ook om de kosten van de energierekening naar beneden te brengen. Verduurzaming is ingezet om deze maatschappelijke voorzieningen exploitabel te houden. Het heeft er in vele gevallen toe geleid dat activiteiten in dorpshuizen en contributie van sport betaalbaar kan blijven en voorzieningen in stand kunnen blijven. Bij de aanschaf van zonnepanelen is uitgegaan van een bepaald rendement. Bij de bepaling van het rendement is uitgegaan van de mogelijkheid van het salderen.

Onderschrijft u dit ook, onderteken de brief aan de minister dan via de volgende link: www.tinyurl.com/salderingsregeling

The post Voorkom negatieve effecten afschaffen salderingsregeling voor dorpshuizen appeared first on Dorpshuizen.

Vrijwilligersvergoeding omhoog in 2019

$
0
0

Vanaf 1 januari 2019 kunnen vrijwilligers een belastingvrije vergoeding krijgen van maximaal € 170 per maand of maximaal € 1.700 per jaar. Nu is deze vergoeding nog € 150 per maand of maximaal € 1.500 per jaar. Hieronder valt ook betaling in natura, zoals een voetbalshirt. Onkosten worden ook boven dit bedrag nog steeds vergoed, maar moeten worden aangetoond.

Vrijwilligers betalen over de vergoeding geen belasting en premie volksverzekeringen. Ook de organisatie waarvoor de vrijwilliger werkt, betaalt hierover geen premies werknemersverzekeringen. Met deze maatregel wil het kabinet vrijwilligerswerk stimuleren.

The post Vrijwilligersvergoeding omhoog in 2019 appeared first on Dorpshuizen.

Verlaging OZB helpt dorpshuizen

$
0
0

Mogelijk kunnen dorpshuizen volgend jaar profijt hebben van een lager tarief voor de onroerendezaakbelasting (OZB). Dit dankzij een voorstel van regeringspartij CDA. Het voorstel, ondersteund door de coalitiepartners ChristenUnie en D66, kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer.

Momenteel vallen dorpshuizen onder het hogere tarief voor niet-woningen, dat vaak drie keer zo hoog is als dat voor woningen. Als het voorstel wordt aangenomen kunnen gemeenten ervoor kiezen om voor dorpshuizen het lage tarief te hanteren.

The post Verlaging OZB helpt dorpshuizen appeared first on Dorpshuizen.


Den Diek in Lichtenvoorde is Dorpshuis van het Jaar

$
0
0

Sociaal Cultureel Centrum Den Diek in Lichtenvoorde is verkozen tot Dorpshuis van het Jaar 2018 in Gelderland. Dit bleek zaterdag tijdens de finale in het provinciehuis in Arnhem.

Afgelopen maanden streden zes buurt- en dorpshuizen in Gelderland om de titel ‘Dorpshuis van het jaar 2018 en de bijhorende geldprijs van 3.000 euro. Gelders gedeputeerde en jurylid Bea Schouten overhandigde de prijs: ‘Bijzonder aan Den Diek is hun opendeur-beleid. Ze hebben geen beheerder en iedereen kan er gewoon binnenlopen. Een mooi voorbeeld van hoe het anders kan.’

De finale is te zien op zaterdag 8 december om 17.20 uur (daarna ieder uur herhaald) bij Omroep Gelderland.

The post Den Diek in Lichtenvoorde is Dorpshuis van het Jaar appeared first on Dorpshuizen.

Conceptbrief WOZ dorpshuizen tav gemeenten

$
0
0

De Tweede Kamer heeft op 15 november jl. een amendement aangenomen dat (positieve) gevolgen kan hebben voor de OZB-belasting die dorpshuizen voor hun pand betalen.

OZB staat voor onroerendezaakbelasting. Iedere vastgoedeigenaar en huurder/gebruiker van onroerende zaken betaalt de belasting aan hun gemeente. Hoeveel onroerendezaakbelasting je betaalt is afhankelijk van twee factoren: het gemeentelijke OZB-tarief en de door de gemeente bepaalde waarde van het pand, de WOZ. De hoogte van de aanslag is de WOZ, vermenigvuldigd met het OZB-tarief dat je gemeente hanteert.

Het staat gemeenten per 1-1-2019 vrij om de WOZ-belasting voor dorpshuizen, sportaccommodaties en andere instellingen van sociaal belang onder het tarief van woningen te laten vallen en daarmee komt de belasting lager uit.

Bovenstaande is geen verplichting; het is aan iedere gemeente afzonderlijk om te bepalen of men dit wil doen. Omdat het wenselijk is dat een en ander verandert heeft het platform dorpshuizen.nl een conceptbrief opgesteld die dorpshuizen naar de leden van de Gemeenteraad en het College van B&W kunnen verzenden.

The post Conceptbrief WOZ dorpshuizen tav gemeenten appeared first on Dorpshuizen.

Dorpshuisfunctie in de kerk

$
0
0

De Vereniging van Kleine Kernen in Limburg (VkkL) heeft een brochure uitgebracht met de titel ‘De kerk is toch van de gemeenschap?’ Deze brochure is interessant voor dorpen die erover nadenken om hun kerk een andere functie te geven, bijvoorbeeld een dorpshuis functie.

Het aantal kerkgebouwen in Nederland is de afgelopen jaren met ongeveer 1,5 – 2 % per jaar gedaald tot 1484 kerken eind 2016. De religieuze objecten, zoals kerken, kloosters en kapellen nemen vaak een prominente plek in in de lokale gemeenschap. De prognose is dat een kwart van alle kerken in de komende tien jaar de deuren sluit. Leegstaand kerkelijk vastgoed wordt daarmee steeds vaker een vraagstuk voor de lokale gemeenschap. Hoe kunnen we het kerkgebouw voor de gemeenschap behouden? Een vaak gehoord antwoord op deze vraag is: ‘Een invulling als dorpshuis zou mooi zijn.’

 

The post Dorpshuisfunctie in de kerk appeared first on Dorpshuizen.

Salderingsregeling voor zonnepanelen blijft gehandhaafd tot 1 januari 2021

$
0
0

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft de Kamer gemeld dat de salderingsregeling voor zonnepanelen gehandhaafd blijft tot ten minste 1 januari 2021. Op die datum moet een nieuwe regeling starten. In de brief aan de Tweede Kamer meldt de minister dat het zijn streven is om aan het einde van het eerste kwartaal van 2019 met een concreet uitgewerkt voorstel voor de omvorming van het huidige salderen te komen. ‘Duidelijkheid op deze termijn is nodig om tijdig een wetswijziging en de implementatie van de nieuwe regeling te kunnen realiseren’, aldus Wiebes wiens doel het dus is dat de nieuwe regeling per 1 januari 2021 van start gaat, maar mogelijkerwijs zal dit dus pas nog later het geval zijn.

The post Salderingsregeling voor zonnepanelen blijft gehandhaafd tot 1 januari 2021 appeared first on Dorpshuizen.

Haalbaarheidsonderzoek MuzeMobiel

$
0
0

Je hoort wel vaker dat dorpshuizen manieren bedenken om mensen die slecht ter been zijn van huis op te halen zodat ze toch deel kunnen nemen aan de activiteiten in het dorpshuis. Voor sommige mensen is een afstand van 75 meter al te ver en zijn de kosten voor een taxi te hoog. Dat is jammer, omdat onderzoek uitwijst dat eenzaamheid en mobiliteit verband met elkaar houden. In MFA MuzeRijk, in het Noord Brabantse Uden, onderzoeken ze de mogelijkheid om een speciale vervoersvoorziening aan te schaffen: de MuzeMobiel. Een mobiliteitsoplossing met een klein, elektrisch voertuig, bestuurd door vrijwilligers uit de wijk. Wanneer alles positief verloopt en er voldoende geld beschikbaar komt zullen na de zomer van 2019 de eerste ritten worden uitgevoerd.

Lees meer over het haalbaarheidsonderzoek

The post Haalbaarheidsonderzoek MuzeMobiel appeared first on Dorpshuizen.

Salderingsregeling voor zonnepanelen verlengd tot 2023, daarna stapsgewijze afbouw tot 2031

$
0
0
Minister Wiebes meldt dat de salderingsregeling voor zonnepanelen in zijn huidige vorm verlengd wordt tot 2023. Vanaf dat jaar wordt het salderen tot 2031 stapsgewijs afgebouwd. Dat is goed nieuws voor buurt- en dorpshuizen die de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd in zonnepanelen, of op het punt staan om dat te gaan doen.

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat meldde de Tweede Kamer afgelopen januari nog dat de salderingsregeling gehandhaafd zou blijven tot ten minste 1 januari 2021. Op die datum zou een nieuwe regeling – de terugleversubsidie – van start moeten gaan. Afgelopen januari meldde de minister echter dat diverse partijen hem hadden gewezen op substantiële bezwaren tegen de invoering van de terugleversubsidie. Met de keuze van minister Wiebes om de salderingsregeling te handhaven, is de invoering van de terugleversubsidie definitief van de baan. Lees meer

The post Salderingsregeling voor zonnepanelen verlengd tot 2023, daarna stapsgewijze afbouw tot 2031 appeared first on Dorpshuizen.

Leerzame excursie dorpshuizen Salland

$
0
0

Wanneer je nieuwe plannen maakt voor je dorpshuis dan is het een goed idee om je te laten inspireren door andere buurt- of dorpshuizen. Meerdere dorpshuiskoepels in Nederland organiseren met het oog daarop regelmatig excursies. Maar dat kunt u natuurlijk ook zelf organiseren. Onlangs is dat gebeurd in het Overijsselse Salland waar werkgroep ‘De Ontmoeting 2.0’ uit Eesveen een excursie heeft georganiseerd langs vier dorpshuizen bij hun in de omgeving om inspiratie en kennis op te doen. Hierbij een verslag van hun ervaringen.

Waarom een excursie?

In het Overijsselse dorp Eesveen (gemeente Steenwijkerland, 690 inwoners) zijn wij als werkgroep ‘De Ontmoeting 2.0’ plannen aan het voorbereiden voor de nieuwbouw van ons multifunctioneel ontmoetingscentrum. Het bestaande gebouw, een jaren ’80 bijbouw achter de kerk, is aan vervanging toe. Tijd om te kijken hoe andere kleine dorpen hun dorps- of buurthuis van de grond hebben gekregen. Ter inspiratie hebben we op zaterdag 11 mei vier dorpshuizen in Salland bezocht, samen met onze begeleider Jeroen Geerdink (Stimuland). Kijken in de keuken van een ander werkt katalyserend en bemoedigend voor iedereen die al geruime tijd met stroperige processen en complexe planvorming bezig is. Je krijgt in een relatief kort tijdsbestek veel nuttige tips en een helder perspectief op je eigen project en de partijen die daar een rol in spelen.

Gouden tips uit Herxen

Onze eerste stop is Herxen, een dorp met ongeveer evenveel inwoners als Eesveen. Ook hier is men bezig met de realisatie van een vernieuwde accommodatie. We spreken Fred Dalhuisen, voorzitter van het dorpshuis. De organisatie heeft al veel overwonnen en de bouwplannen zijn klaar. Om te starten moeten nog de laatste middelen gevonden worden. Hiervoor is onder andere de beroemde verloting gestart, waarbij een zomerhuis in Heino kan worden gewonnen. Fred komt met de volgende tips:

  1. Werk de plannen op ieder detail uit voordat je met een gemeente of subsidieverstrekker spreekt. Dit wekt vertrouwen en versnelt het gehele proces.
  2. Ga nooit naar de gemeente met een probleem, zonder een oplossing aan te dragen.
  3. Werk aan eensgezindheid in je gemeenschap. De gemeente of subsidiegever mag niet twijfelen aan het draagvlak voor het plan.
  4. Zorg ervoor dat je een klein startkapitaal achter de hand hebt. Het is vervolgens makkelijker om bij verschillende instanties geld te vragen. Het stapelen van subsidies kan beginnen.

Elshof let op de kleintjes

Daarna bezoeken we het buurthuis in Elshof (gemeente Olst-Wijhe, 770 inwoners). Zij hebben 10 jaar geleden het dorpshuis helemaal opnieuw opgetrokken met een zeer bescheiden budget. Het resultaat is verbluffend: een mooi gebouw zonder franje met een zeer praktische indeling en fijne ruimtes. Omdat veel met zelfwerkzaamheid is gedaan en het ontwerp sober is gehouden zijn de lasten minimaal. De werkgroep is enthousiast, ook omdat dit buurthuis goed aansluit bij de schaal en het karakter van Eesveen.

Voor de lunch stoppen we bij kulturhus Trefpunt Heeten. Dit voormalige parochiehuis, wat al jaren dienst doet als dorpshuis, is enkele jaren geleden geheel gerenoveerd. Naast de heerlijke lunch kijken we onze ogen uit, een bijzonder sfeervol gebouw met mooie ruimtes. Heeten is veel groter dan Eesveen en kan zich meer ‘luxe’ veroorloven, maar het blijft inspirerend om te zien wat een goede aankleding van ruimtes met de beleving doet.

Noaberlookaal in Loo

Onze laatste stop is in Loo (690 inwoners, gemeente Deventer). In dit kleine dorp heeft men een bescheiden dorpshuis met de naam Noaberlookaal. Het gebouw is aan vervanging toe en men kijkt naar nieuwbouw. We worden ontvangen door Thea van Dartel. Zij vertelt dat er een hele losse structuur is gevonden om het Noaberlookaal te beheren, waarbij gebruikers zelf verantwoordelijk zijn voor het netjes achterlaten van het gebouw. Dit heeft voorheen alleen problemen opgeleverd met groepen van buitenaf. Vanwege de kleine gemeenschap is er groot vertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel. De opvallende inrichting is een combinatie van creativiteit en kringloop, wederom voor een appel en een ei. Zo wordt de exploitatie ruim onder de € 10.000,- gehouden en weet men op een slimme manier een gemeenschappelijke ruimte voor het dorp te behouden.

Zo zijn we in één dag op verschillende plekken geweest, verschillende achtergronden en mogelijkheden gezien en veel indrukken opgedaan: een bron van informatie. Duidelijk is wel overal: “JE MOET ‘T SAMEN DOEN ALS GEMEENSCHAP”.

Werkgroep ‘De Ontmoeting 2.0’ Eesveen

The post Leerzame excursie dorpshuizen Salland appeared first on Dorpshuizen.


Informatieplicht energiebesparing

$
0
0

Verbruikt uw buurt- of dorpshuis per jaar meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 maardgas? Dan bent u volgens de Wet milieubeheer verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Dit is de energiebesparingsplicht.

Dat betekent dat u uiterlijk 1 juli 2019 moet rapporteren welke energiebesparende maatregelen u heeft genomen. Dit doet u in eLoket van RVO.nl.

Let op: dit stappenplan is een hulpmiddel om u voor te bereiden op de informatieplicht energiebesparing. Het laat zien of de plicht voor u geldt, welke maatregelen u op hoofdlijnen kunt nemen en hoe het rapporteren in eLoket werkt. Het echte rapporteren doet u in eLoket.

The post Informatieplicht energiebesparing appeared first on Dorpshuizen.

Burendag, 28 september 2019

$
0
0

Burendag is een jaarlijks terugkerend feest dat je samen viert met je buren in de omgeving waar je woont. In 2019 valt Burendag op 28 september. Het is een dag waarop je gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Veel dorpsbelangenorganisaties en dorpshuizen doen elk jaar mee. Jullie dorp of dorpshuis dit jaar ook?

Samen voor de buurt

Het Oranje Fonds steunt sociale projecten en bevordert zo contact en verbinding tussen groepen mensen. Ook met Burendag willen zij mensen dichter bij elkaar brengen. Buurten en dorpen worden leuker, socialer en veiliger als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt.

Douwe Egberts en het Oranje Fonds ondersteunen daar graag in. Daarom is het mogelijk als om buurt of dorp een aanvraag van maximaal € 350,= in te dienen bij het Oranje Fonds om jullie Burendagplan te kunnen uitvoeren.

Kijk hier voor meer informatie over Burendag.

The post Burendag, 28 september 2019 appeared first on Dorpshuizen.

De Vraagbaak heeft een opknapbeurt gehad

$
0
0

Als bezoeker van deze website kent u de Vraagbaak natuurlijk. Deze bestaat alweer zo’n vijftien jaar. Dat was reden om de leesbaarheid en de vindbaarheid van de informatie eens onder de loep te nemen. We hebben vervolgens 75 artikelen en bijlagen aangepast, herschreven, vernieuwd, ingekort, samengevoegd of verwijderd. Bijna 50 artikelen hebben een beter passende titel gekregen. En het menu is door minder titels overzichtelijker geworden. Nieuw is dat we in de aangepaste artikelen nu ook buurthuizen als doelgroep aanspreken (en natuurlijk bedoelen we dan ook gemeenschapshuizen, Kulturhusen en andere multifunctionele accommodaties). Wist u dat de Vraagbaak actueel wordt gehouden door de adviseurs van de acht provincies waar een provinciaal steunpunt is? Heeft u na het lezen van een artikel nog vragen? Dan kunt u bij hen terecht. We zien u graag terug als bezoeker van de Vraagbaak!

The post De Vraagbaak heeft een opknapbeurt gehad appeared first on Dorpshuizen.

Testbericht

Leerzame excursie dorpshuizen Salland

$
0
0

Wanneer je nieuwe plannen maakt voor je dorpshuis dan is het een goed idee om je te laten inspireren door andere buurt- of dorpshuizen. Meerdere dorpshuiskoepels in Nederland organiseren met het oog daarop regelmatig excursies. Maar dat kunt u natuurlijk ook zelf organiseren. Onlangs is dat gebeurd in het Overijsselse Salland waar werkgroep ‘De Ontmoeting 2.0’ uit Eesveen een excursie heeft georganiseerd langs vier dorpshuizen bij hun in de omgeving om inspiratie en kennis op te doen. Hierbij een verslag van hun ervaringen.

Waarom een excursie?

In het Overijsselse dorp Eesveen (gemeente Steenwijkerland, 690 inwoners) zijn wij als werkgroep ‘De Ontmoeting 2.0’ plannen aan het voorbereiden voor de nieuwbouw van ons multifunctioneel ontmoetingscentrum. Het bestaande gebouw, een jaren ’80 bijbouw achter de kerk, is aan vervanging toe. Tijd om te kijken hoe andere kleine dorpen hun dorps- of buurthuis van de grond hebben gekregen. Ter inspiratie hebben we op zaterdag 11 mei vier dorpshuizen in Salland bezocht, samen met onze begeleider Jeroen Geerdink (Stimuland). Kijken in de keuken van een ander werkt katalyserend en bemoedigend voor iedereen die al geruime tijd met stroperige processen en complexe planvorming bezig is. Je krijgt in een relatief kort tijdsbestek veel nuttige tips en een helder perspectief op je eigen project en de partijen die daar een rol in spelen.

Gouden tips uit Herxen

Onze eerste stop is Herxen, een dorp met ongeveer evenveel inwoners als Eesveen. Ook hier is men bezig met de realisatie van een vernieuwde accommodatie. We spreken Fred Dalhuisen, voorzitter van het dorpshuis. De organisatie heeft al veel overwonnen en de bouwplannen zijn klaar. Om te starten moeten nog de laatste middelen gevonden worden. Hiervoor is onder andere de beroemde verloting gestart, waarbij een zomerhuis in Heino kan worden gewonnen. Fred komt met de volgende tips:

  1. Werk de plannen op ieder detail uit voordat je met een gemeente of subsidieverstrekker spreekt. Dit wekt vertrouwen en versnelt het gehele proces.
  2. Ga nooit naar de gemeente met een probleem, zonder een oplossing aan te dragen.
  3. Werk aan eensgezindheid in je gemeenschap. De gemeente of subsidiegever mag niet twijfelen aan het draagvlak voor het plan.
  4. Zorg ervoor dat je een klein startkapitaal achter de hand hebt. Het is vervolgens makkelijker om bij verschillende instanties geld te vragen. Het stapelen van subsidies kan beginnen.

Elshof let op de kleintjes

Daarna bezoeken we het buurthuis in Elshof (gemeente Olst-Wijhe, 770 inwoners). Zij hebben 10 jaar geleden het dorpshuis helemaal opnieuw opgetrokken met een zeer bescheiden budget. Het resultaat is verbluffend: een mooi gebouw zonder franje met een zeer praktische indeling en fijne ruimtes. Omdat veel met zelfwerkzaamheid is gedaan en het ontwerp sober is gehouden zijn de lasten minimaal. De werkgroep is enthousiast, ook omdat dit buurthuis goed aansluit bij de schaal en het karakter van Eesveen.

Voor de lunch stoppen we bij kulturhus Trefpunt Heeten. Dit voormalige parochiehuis, wat al jaren dienst doet als dorpshuis, is enkele jaren geleden geheel gerenoveerd. Naast de heerlijke lunch kijken we onze ogen uit, een bijzonder sfeervol gebouw met mooie ruimtes. Heeten is veel groter dan Eesveen en kan zich meer ‘luxe’ veroorloven, maar het blijft inspirerend om te zien wat een goede aankleding van ruimtes met de beleving doet.

Noaberlookaal in Loo

Onze laatste stop is in Loo (690 inwoners, gemeente Deventer). In dit kleine dorp heeft men een bescheiden dorpshuis met de naam Noaberlookaal. Het gebouw is aan vervanging toe en men kijkt naar nieuwbouw. We worden ontvangen door Thea van Dartel. Zij vertelt dat er een hele losse structuur is gevonden om het Noaberlookaal te beheren, waarbij gebruikers zelf verantwoordelijk zijn voor het netjes achterlaten van het gebouw. Dit heeft voorheen alleen problemen opgeleverd met groepen van buitenaf. Vanwege de kleine gemeenschap is er groot vertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel. De opvallende inrichting is een combinatie van creativiteit en kringloop, wederom voor een appel en een ei. Zo wordt de exploitatie ruim onder de € 10.000,- gehouden en weet men op een slimme manier een gemeenschappelijke ruimte voor het dorp te behouden.

Zo zijn we in één dag op verschillende plekken geweest, verschillende achtergronden en mogelijkheden gezien en veel indrukken opgedaan: een bron van informatie. Duidelijk is wel overal: “JE MOET ‘T SAMEN DOEN ALS GEMEENSCHAP”.

Werkgroep ‘De Ontmoeting 2.0’ Eesveen

The post Leerzame excursie dorpshuizen Salland appeared first on Dorpshuizen.

Viewing all 224 articles
Browse latest View live




Latest Images